Informacje i porady o dietach

Właściwości cukinii

cukinia

Ratatouille jest chyba jednym z bardziej znanych dań, w którym wykorzystuje się cukinię tuż obok leczo. Można z niej robić oczywiście również makaron, ale też dodawać do różnych potraw. Zasada jest prosta, im młodsza cukinia, tym lepiej smakuje. Co ciekawe, cukinia jest również nazywana kabaczkiem w niektórych regionach.

Pochodzenie cukinii

Pochodzi prawdopodobnie z Meksyku i Ameryki  Południowej. Oczywiście jak wiele warzyw czy owoców, są jej różne odmiany. Zawiera w sobie potas, magnez, żelazo, a także witaminy B1, PP, K, C oraz beta karoten. Cukinia odkwasza organizm, zatem sprawdzi się przy problemach z nadkwaśnością, wpływa także pozytywnie na procesy trawienia. Co ważne, szczególnie dla osób dbających o linię lub tych, które chcą schudnąć, zrzucając zbędne kilogramy, jest ona niskokaloryczna, więc można ją jeść bez obaw. Zastępuje także niezdrowe przekąski. Może być zdrowszą alternatywą frytek, makaronu. Warto również wspomnieć o tym, że posiada niski indeks glikemiczny, a co zatem idzie, cukrzycy spokojnie moją ją jeść.

Cukinia to owoc

Nie można także pominąć bardzo interesującego faktu, jakim jest to, że owoce cukinii są jadalne! Dodatkowo są one niezwykle pyszne. Niestety w Polsce są one trudne do kupienia. Najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie własnych grządek, na których będziemy uprawiać to wspaniałe dla naszego zdrowia warzywo. Jak wiadomo, cukinia ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni i przez wzgląd na to można ją dodawać do bardzo wielu przepisów. Można mieć przy tym dwie korzyści, bo walory smakowe oraz dużo potrzebnych witamin.

By: Aneta R.