Informacje i porady o dietach

Dieta rozdzielna – efekty i opinie

Dieta rozdzielna - efekty i opinie

W dobie popularyzacji różnego rodzaju diet na szczególna uwagę zasługuje tytułowa dieta rozdzielna. Stosowanie tej diety powinno znacząco wpłynąć na nasze dobre samopoczucie i zdrowie oraz dodać nam energii, która nie będzie niepotrzebnie tracona na trawienie pokarmów różnych grup.

Jaką historię ma dieta rozdzielna ?

Początki diety rozdzielnej sięgają lat 20 ubiegłego wieku. Prekursorem tej diety był Dr. Wiliam Howard Hay, który z uwagi na zły stan zdrowia i postępująca chorobę zaczął interesować się medycyną naturalną. Łącząc w odpowiedni sposób posiłki pokonał chorobę. Zafascynowany tym faktem postanowił w 1930 roku napisać książkę dotyczącą łączenia pokarmów i sformułował ogólne zasady diety.

Teoria diety rozdzielnej

Teoria, jaką kieruje się dieta rozdzielna sugeruje, iż jednym z najpoważniejszych błędów i przekonań jest to, że powinno się spożywać maksymalnie urozmaicone pod względem doboru pożywienie. W praktyce nasz żołądek nie jest workiem do którego można wrzucać wszystko co popadnie. Z powodu nieprawidłowo zmieszanego pożywienia w organizmie zachodzą nieustannie procesy gnilne podczas których powstają szkodliwe związki takie jak: siarkowodór, indol, fenol. W konsekwencji ciało człowieka zaczyna przypominać bombę z opóźnionym zapłonem. Skutkuje to powstaniem szeregu schorzeń, szczególnie po pięćdziesiątce. Choroby takie jak nadciśnienie, miażdżyca tętnic, cukrzyca, schorzenia układu pokarmowego, alergie itp. są następstwem niewłaściwego doboru pożywienia i stosowaniem złej diety.

Zasady diety rozdzielnej

Generalna zasadą, jaką kieruje się dieta rozdzielna jest niełączenie w jednym posiłku produktów z przewagą białka (np. mięso, ryby, jaja, bakłażany, fasola, bób, orzechy, ziarna słonecznika, produkty mleczno kwaśne) z produktami o przewadze węglowodanów (np. pieczywo, kasze, ziemniaki, wyroby mączne, makarony, miód, cukier, ciastka, cukierki, konfitury, dżemy). Natomiast produkty tłuszczowe (smalec, masło, oleje), warzywa (oprócz ziemniaków), owoce (oprócz bananów), soki owocowe i warzywne oraz grzyby można łączyć z każdym rodzajem produktów.

Dieta rozdzielna w praktyce

Wprowadzenie w życie zasady diety rozdzielnej może znacząco wpłynąć na samopoczucie i dodać nam energii. Dieta rozdzielna nie jest trudna do zrealizowania. Jeśli spożywamy obiad w postaci: mięso, ziemniaki, surówka oraz napój do popicia to wystarczy wyeliminować z niego ziemniaki, zmniejszyć porcje mięsa oraz znacząco zwiększyć porcję warzyw. Natomiast pić należy około 20 minut przed posiłkiem, najlepiej szklankę wody lub soku owocowego własnej produkcji.

By: NaDiecie