Informacje i porady o dietach

Panga – czy warto ją jeść?

panga

Panga jest słodkowodną rybą tropikalną, doskonale znaną na polskim rynku. Nie posiada ości, nie ma charakterystycznego zapachu, a dodatkowo cechuje się przystępną ceną. Czy warto sięgnąć po pangę? Jakie są jej właściwości zdrowotne?

Częsty gość na naszych stołach

Panga nie uchodzi za najzdrowszą rybę, a jednak stosunkowo często można ją spotkać na naszych stołach. Pochodzi z hodowli azjatyckiej, a te współcześnie budzą sporo zastrzeżeń na rynku. Cechują się niskimi warunkami sanitarnymi, zanieczyszczeniem, a także stosuje się w nich antybiotyki oraz środki bakteriobójcze. W pandze gromadzą się więc toksyny a także metale ciężkie, jak na przykład kadm. Panga nie jest rybą którą poleca się do jedzenia w dużych ilościach. Dzieje się tak dlatego, że ma niską wartość odżywczą oraz występuje w zbiornikach o dużym stopniu zanieczyszczenia. Okazjonalnie nie wpływa jednak negatywnie na stan naszego zdrowia, lecz regularne jej jedzenie nie przynosi żadnych pozytywnych korzyści.

Kumulacja hormonów i antybiotyków

Jak wiele azjatyckich produktów panga hodowana jest w nieadekwatnych wymogom warunkach. Stosowane w jej hodowli są hormony, a także możliwa jest kumulacja metali ciężkich. Tym samym ryby nie powinny spożywać kobiety w ciąży, czy też dzieci. Zamiast pangi warto sięgnąć po mintaja, solę, sandacza, czy też pstrąga i łososia. Wyróżniają się one o wiele większą ilością witamin i składników mineralnych.

By: Aneta R.