Bardzo słodki czy korzenny, złoty czy raczej ciemnego koloru – który miód wybrać i czym warto się kierować dokonując zakupu? Przyjrzyjmy się rodzajom miodu oraz jego zastosowaniu w domowej kuchni i poniekąd w apteczce.
Mimo, że w Polsce można spotkać się z wieloma gatunkami miodu, wyróżniamy kilka rodzajów występujących najczęściej. Do tego grona należą: miód nektarowy, nektarowo-spadziowy i spadziowy. Każdy gatunek posiada szereg właściwości prozdrowotnych, a także doskonale nadaje się do domowej spiżarni.
Dlaczego miód jest tak cenny? Jest on bogactwem witamin z grupy B oraz mikroelementów. Zawiera witaminę A i C, potas oraz acetylocholinę. Osoby chore na serce oraz miażdżycę powinny sięgać po miód nie tylko w okresach zwiększonej zachorowalności na grupę, ale przez cały rok.
Miody wysokiej jakości
Miłośnicy słodkiego smaku z pewnością pokochają miód nektarowy. Zamiast dodawać do herbaty biały cukier, który jak wiadomo jest szkodliwy dla zdrowia, mogą śmiało sięgać po to płynne złoto. Poza walorami smakowymi posiada ono właściwości wspierające odporność oraz układ oddechowy. W okresie wiosennym i jesiennym miód dodawanych do herbaty czy ciast pozwoli nam na uniknięcie przyjmowania suplementów diety oraz syropów na gardło.
Miodem wyróżniającym się smakiem i zapachem jest ten gryczany. Korzenny posmak będzie się doskonale nadawał jako dopełnienie smaku grzanego wina lub piwa. Nie powinno go również zabraknąć w pierniczkach.
Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, który miód jest najlepszy. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych.