Komórki nerwowe ludzkiego mózgu potrzebują glukozy do tego, aby móc sprawnie funkcjonować. Są one pobierane bezpośrednio z krwi. Jednakże, jeśli poziom glukozy we krwi jest zbyt wysoki, to wówczas nie tylko będziemy mówili o spełnieniu zapotrzebowania mózgu na tenże składnik, ale raczej o pewnym zagrożeniu dla jego funkcjonowania. Zbyt wysoki poziom glukozy może doprowadzić do wystąpienia różnych negatywnych zjawisk. Między innymi można tutaj wskazać na:
- – problemy z nauką
- – problemy z koncentracją
- – wystąpienie udaru mózgu
Cukier w diecie i poziom insuliny
Zbyt duża ilość cukru w diecie nie pozostanie bez znaczenia dla ludzkiego organizmu. Nie bez przyczyny wszakże choroba Alzheimera jest współcześnie nazywana cukrzycą typu III. W obliczu owego wysokiego poziomu cukru we krwi, mamy do czynienia z procesem wydzielania insuliny przez trzustkę. Ma to na celu obniżenie poziomu cukru. Jednakże, jeśli poziom insuliny jest zbyt wysoki, to równocześnie też dochodzi do uszkodzenia naczyń krwionośnych To ma z kolei przełożenie na obniżone możliwości doprowadzenia krwi i tym samym tlenu do mózgu. Tym samym bardzo ważne jest wyeliminowanie słodkich przekąsek z codziennej diety. Oczywiście można sobie pozwolić na jakieś słodki przyjemności, ale bardzo ważne jest to, aby owych przekąsek było stosunkowo niewiele.
Jak działa cukier?
Aby móc lepiej zrozumieć negatywny wpływ cukru na funkcjonowanie mózgu, należy przybliżyć struktury jego działania w organizmie. Cukier w swojej budowie składa się z węglowodanów prostych. W momencie, gdy owe węglowodany przedostaną się do krwi, a stężenie glukozy się zwiększy, to jednocześnie też mózg zaczyna wytwarzać hormony szczęścia – dopaminę oraz serotoninę. W tym momencie insulina działa w taki sposób, że obniża poziom glukozy. To z kolei prowadzi do tego, że ludzki mózg dopomina się czegoś słodkiego, a w obliczu braku zaspokojenia owej potrzeby, człowiek staje się bardziej rozdrażniony. Jeśli jednak zaspokaja swoje potrzeby odnoszące się do chwytania po słodkie przekąski, to wówczas wpada w pułapkę zastawioną przez własny organizm.
Jak zapobiegać zbyt dużemu poziomowi glukozy?
Najłatwiej jest oczywiście odstawić słodki przekąski lub też znacząco je ograniczyć. W rzeczywistości jednak nie jest to takie proste. Tak naprawdę cukier znajduje się nie tylko w samych słodkich przekąskach, ale jednocześnie też w sokach, żywności przetworzonej, chlebie, sosach. Aby zapobiegać zbyt wysokiemu poziomowi glukozy we krwi, warto zadbać o obecność w diecie kwasów omega-3. To dzięki nim można mówić o lepszej koncentracji, o lepszej pamięci oraz lepszym wzroku. Tym samym warto jest zadbać o obecność w diecie tłustych ryb, zielonych roślin, orzechów czy też nasion roślin oleistych. W porównaniu do węglowodanów prostych, węglowodany złożone bardzo powoli uwalniają cukier do krwi. Tym samym poziom glukozy pochodzącej właśnie z cukrów złożonych nie podwyższy się do niebezpiecznego poziomu.
Opierając zapotrzebowanie na węglowodany właśnie na tych złożonych, będziemy mieli pewność, że nasz mózg będzie pracował bardziej sprawnie, że nie będziemy mieli problemów z koncentracją, z pamięcią, a tym samym nie będziemy w grupie ryzyka osób zagrożonych wystąpieniem cukrzycy oraz innych chorób związanych z nadmiernym spożywaniem słodkich przekąsek. Ze spożywania słodkich przekąsek nie wynika nic pozytywnego oprócz chwilowego zadowolenia i zwiększonej chęci sięgnięcia po kolejne dawki tego, co niezdrowe.