
Dzięki diecie lekkostrawnej do organizmu dostarczamy wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, a jednocześnie nie zmuszamy go do ciężkiej pracy. Dieta tego typu unika smażonych oraz tłustych dań, zaś jej cechą charakterystyczną jest spożywanie posiłków o malej objętości. To świetna dieta zarówno dla osób odchudzających się, jak i stosować ją można jako dietę leczniczą.
Spis treści:
Najważniejsze zasady diety
Najważniejszą zasadą diety lekkostrawnej jest to, iż polega na nieobciążaniu układu pokarmowego. Pokrywa nasze dobowe zapotrzebowanie energetyczne, dzięki regularnie jedzonym posiłkom. Jej podstawą są produkty lekkie, a także wyeliminowanie tych które są tłuste, smażone, ostro przyprawione i długo zalegają w organizmie. Dieta lekkostrawna to również znaczna zawartość błonnika.
Jak przygotowywać potrawy w lekkostrawnej diecie?
Jeśli chcemy stosować w naszym codziennym menu lekkostrawną dietę, możemy używać następujących technik kulinarnych:
- gotowanie na parze
- duszenie potraw
- pieczenie w folii
Warto sięgnąć po pieczywo pszenne, biszkopty, zaś odstawić z diety chleb razowy i żytni. Z wędlin polecane są wyroby chude i niekoniecznie wskazane są smalec, pasztet, czy też żółty ser. Jeśli chcesz zdrowo się odżywiać powinieneś w swoim menu używać oliwę z oliwek, oleje słonecznikowe, rzepakowe, sojowe, masło, a odstawić smalec oraz margarynę. Naturalnie w diecie muszą znaleźć się wszelkiego typu warzywa i owoce.