Informacje i porady o dietach

Z ziołami należy ostrożnie postępować

zioła

Zioła mają wiele zalet. W dużej mierze stosowane są one jako świetny dodatek do różnych potraw. Dodają one smaku. Sprawiają, że wiele potraw nabiera zupełnie innego, lepszego smaku. Stosowanie ziół jako przypraw w kuchni na pewno jest znacznie lepszym rozwiązaniem niż dodawanie ulepszaczy smaku opartych na sztucznych składnikach.

Lek od wieków

Zioła są oczywiście znane nam od dawna, aczkolwiek rozwój kuchni jak i większa odwaga ludzi, poszukiwanie nowych smaków powoduje, że mamy do czynienia ze znacznie powszechniejszym użyciem ziół w polskiej kuchni. Oprócz takiego zastosowania, zioła są bardzo dobrze nam znane z uwagi na ich zdrowotne właściwości. Wiele produktów ziołowych, herbatek na bazie ziół może poprawić funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Zarówno w odniesieniu do tego pierwszego jak i do tego drugiego aspektu, użycie ziół powinno być w pełni świadome. Niektóre zioła mogą bowiem wywoływać niepożądane skutki zdrowotne. Mimo przeświadczenia, że zioła nie są szkodliwe dla zdrowia wiele osób stosuje je bez większych ograniczeń.

To jest tak naprawdę największy popełniany błąd. Niektóre z ziół w zwiększonych ilościach lub też stosowane w połączeniu z niektórymi lekami mogą okazać się szkodliwe. Tym samym trzeba zauważyć, że zastosowanie ziół w leczeniu jak i w kuchni jest czymś pozytywnym, ale w tymże elemencie należy zachować ostrożność i nie doprowadzać do sytuacji, w których zioła będą dla nas szkodliwe. Ich stosowanie ubogaca naszą kuchnię, daje szanse na lepsze zdrowie, ale wszystko musi być stosowane z umiarem.

By: Aneta R.