
Dieta wegetariańska praktykowana jest przez społeczeństwo nie od dziś. Oczywiście sama w sobie ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ci pierwsi doceniają fakt, że dzięki niej czują się lekko, nie narażając życia zwierząt, w dodatku dobrze wpływając na ogólną sylwetkę. Z kolei druga grupa dostrzega przede wszystkim brak wielu podstawowych wartości odżywczych, które zawarte są chociażby w gotowanym mięsie. Nie mniej jednak sama dieta wegetariańska (mimo braku mięsa) może być bardzo urozmaicona. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad.
Spis treści:
By dieta wegetariańska wyszła na dobre
Pierwsza kwestia to urozmaicone posiłki. W związku z tym w przypadku niejedzenia mięsa pamiętaj o uzupełnianiu braków w organizmie w postaci produktów zbożowych, mlecznych (wysokobiałkowych). Szacuje się, że w miesięcznym jadłospisie powinno znaleźć się ok. 60 różnych artykułów. Wyżej wspomnieliśmy o produktach zbożowych, w tym wypadku najbardziej cenne to jednak te z grubego przemiału. W związku z tym warto jeść pieczywo z dodatkiem soi, orzechów, czy słonecznika. Ponadto mamy też ciemny ryż, kasze jaglaną i gryczaną. Używając mąki białą warto zastąpić właśnie tą z grubego przemiału. Kiełki, zarodki i otręby pszenne nie tylko można dodawać do potraw, ale i traktować jako osobne przekąski.
Niezbędnym punktem diety wegetariańskiej są warzywa i owoce. Należy jednak zwrócić uwagę, by były one świeże (surówki, koktajle owocowe itp.). Gotując warzywa staraj się nie obierać ich ze skórki, tym samym nie stracą cennych porcji witamin. Ważne w diecie wegetariańskiej są również nasiona roślin strączkowych, a to ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B i błonnika. Znajdziesz je np. w bobie, grochu, ciecierzycy, soi, soczewicy, czy w różnych gatunkach fasoli. Warto dodać również, że wiele produktów nasion strączkowych zawiera cenne ilości białka. Choć soja jest ważnym punktem w diecie wegetariańskiej to nie należy z nią jednak przesadzać. Warto więc stosować ją naprzemiennie z jajkami, warzywami i owocami. Tym samym dodatkowo uzupełnisz braki białek i węglowodanów.
Restauracje wegetariańskie
Kolejnym, dość istotnym punktem w tej diecie są przyprawy. To właśnie one nadają każdej potrawie oryginalny, wyrazisty smak. Nie zapominają o tym także restauracje wegetariańskie Mokotów – w dzielnicy w Warszawie. Te miejsca doskonale zdają sobie sprawę nie tylko z właściwości zdrowotnych jakie ta dieta ma spełniać, ale i jej urozmaicenia. By zjeść nie tylko zdrowo, ale i smacznie. Jeśli chodzi o dania to kreatywnych pomysłów nie brakuje. Wielbiciele makaronów mogą zdecydować się np. na makaron ze szpinakiem, lub kurkami. Ci co tęsknią za fast foodowymi akcentami mogą zjeść frytki z cukinii, lub wrapy z tortilli z hummusem, grillowaną cukinią i pomidorem. Lubisz zupy? Mamy dla Ciebie propozycje zupy soczewicowej z batatami i mlekiem kokosowym, oraz zupę pieczarkową z grzankami z pesto i mozzarellą. Na zimny bufet propozycja sałatki z pomidorów, zielonych oliwek i cebuli.