Informacje i porady o dietach

Opakowania niestandardowe w cateringu

Estetyka opakowań - podstawa sukcesu w cateringu

Popularność cateringu jest coraz większa. Wiąże się to między innymi z koniecznością dostarczania posiłków w odpowiednich opakowaniach. Wykorzystywanie różnych opakowań wytworzonych z plastiku, z tworzyw sztucznych, ze styropianu przechodzi do przeszłości. Dzisiaj znacznie większą uwagę przywiązuje się do rozwiązań ekologicznych, a plastik na pewno do takich nie może być zaliczany.

Coraz większym powodzeniem w tym względzie cieszą się zatem opakowania wykonywane z tektury, z kartonu. Jest to przede wszystkim materiał w pełni ekologiczny, biodegardowalny, a poza tym również możliwy do wykorzystania w innym celu.

Catering na wiele sposobów

Mówiąc o usługach cateringowych, należy na pewno wskazać na działalność różnych restauracji, barów jak również nie można tutaj nie wskazać na taki element, jakim jest catering dietetyczny, czyli tak zwana dieta pudełkowa. Opakowania kartonowe wykorzystywane w takim cateringu są bardzo praktyczne. Zamawiane przede wszystkim w odpowiednim dla danego punktu gastronomicznego rozmiarze, kolorystyce, z nadrukowanym przekazem reklamowym, nazwą firmy, danymi kontaktowymi. Polecamy firmę packhelp.fr w zakresie dostarczania tego typu opakowań.

Opakowania dla cateringu dietetycznego jak również i dla każdego innego rodzaju cateringu są produkowane na specjalne życzenie. Przede wszystkim są one dostosowane wielkością do potraw, do posiłków, które są dostarczane do danego klienta.

Wymiar ekologiczny

W procesie tworzenia niestandardowych opakowań przeznaczonych dla branży gastronomicznej, przeznaczonych do cateringu, wykorzystywana jest obecnie w głównej mierze tektura. Jest to bowiem materiał w pełni ekologiczny. Tenże aspekt nie może być pomijany, ponieważ ilość plastiku, jaka trafia na wysypiska odpadów, jaka trafia do środowiska naturalnego, jest zatrważająco wysoka. Opakowania tekturowe – w tym także te niestandardowe tymczasem cechują się kilkoma zasadniczymi cechami. Mowa jest o:

  • – opakowaniach kompostowalnych,
  • – opakowaniach biodegradowalnych,
  • – opakowaniach recyklingowych.

Niestandardowe opakowania to w cateringu jest pewnego rodzaju norma. Każdy punkt gastronomiczny ma nieco inne wymagania w tym względzie. Oczywiście mówiąc o odejściu od pewnych standardów, mamy na myśli w głównej mierze rozmiar tychże opakowań. Wszakże poszczególne potrawy zamawiane przez klientów różnią się znacząco swoimi wymiarami. Należy zatem dostosować rozmiary opakowań do tychże posiłków. Biorąc pod uwagę zwiększone zainteresowanie cateringiem, tenże aspekt musi coraz bardziej być branym pod uwagę przez każdą firmę.

By: NaDiecie