Ile z nas lubi zjeść sobie fryteczki z hamburgerem plus shake na deser? Dla ilu z nas jest to sporym udogodnieniem i tańszą oraz szybszą alternatywą śniadania, obiadu czy kolacji? Raz na jakiś czas nam nie zaszkodzi, ale co w przypadku, gdy ten raz zmienia się na kilka razy, i nie na jakiś czas tylko w tygodniu? Zapewne padnie pytanie, co jest tak niezdrowego w daniach fast food, przecież zawierają warzywa jak pomidory, ogórki i sałatę oraz mięso, które z pewnością jest z dobrej hodowli oraz bezpieczne dla naszego zdrowia. Większość, to żywność wysokoprzetworzona. O tym producenci już nie mówią. Wszelkiego rodzaju puszkowanie, mrożenie i odwadnianie powoduje utratę smaku, aromatu a przede wszystkim właściwości odżywczych.
Co znajduje się w fast foodach?
Co więc uczyni sprzedawca, aby jego fast food był lepszy w smaku i chętniej kupowany? Doda masę sztucznych konserwantów i barwników, dzięki czemu smak i aromat będzie dużo lepszy. Ale lepszy, to nie znaczy zdrowszy. Dzięki sztucznym dodatkom taka żywność ma bardzo długi termin przydatności. Ogromna ilość substancji które są użyte do produkcji fast food zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, a także nadciśnienia tętniczego i nowotworów. W tego typu produktach znajduje się znaczna ilość cukru, soli, tłuszczy, wszelkich barwników, konserwantów. To źle nie tylko wpływa na naszą sylwetkę ale również na nasze zdrowie. Czasem możemy zjeść fast fooda ale pod warunkiem, że robimy to sporadycznie.