W zależności od płci, wieku oraz rodzaju wykonywanej aktywności, każdy organizm na inne potrzeby. Najwięcej wysiłku wymagają przede wszystkim prace fizyczne. Najmniej energii spala się podczas wykonywania różnych prac biurowych. Zrozumienie tego, to pierwszy krok do uzyskania i utrzymania prawidłowej wagi ciała. Kalkulator BMI – to dzięki jego wynikom możemy kontrolować wagę. Komponując posiłki, warto jest w przybliżeniu policzyć, ile energii faktycznie potrzebuje organizm. By odżywić każdy kilogram ciała potrzebne jest 26 kalorii dziennie. Do tego dodać należy kalorie niezbędne, by uzyskać energię do pracy. Osoby dorosłe, które prowadzą średnio wymagający tryb życia i nie mają wyczerpującej pracy, spożywać powinny najczęściej około 2000 kalorii dziennie. W przypadku sportowców, ilość ta wzrasta już nawet do 7000 kalorii dziennie. Większą ilość energii i składników odżywczych należy dostarczać organizmowi w okresie dojrzewania i błyskawicznego wzrostu organizmu, kiedy to ciało rośnie dosłownie jak na drożdżach. Wraz z wiekiem spada dzienne zapotrzebowanie na kalorie.
Chociaż poziom życia znacznie się poprawił, to jednak ludzkość musi sobie nieustannie radzić z jakimiś problemami. Największą bolączką współczesnych czasów są choroby cywilizacyjne. Choroby układu krwionośnego, otyłość czy nadwaga to główne przyczyny zawałów serca i zgonów. A wcale nie musi tak być. Wystarczy wprowadzić trochę zmian w codziennym trybie, by cieszyć się dobrym zdrowiem i pełną sprawnością przez długie lata. Szczególnie niebezpieczna dla zdrowia jest otyłość. Przyczynia się do niej głownie nieprawidłowa dieta bogata w tłuszcze, ciężkostrawne posiłki oraz brak ruchu. By poradzić sobie z tym problemem nie wystarczy przejść na dietę odchudzającą. Samodzielne odchudzanie przynosi zwykle więcej szkody niż pożytku, robi ogromne spustoszenie całego organizmu a przy tym efekty nie trzymają się długo. O wiele lepszym pomysłem jest zaczerpnięcie porady u specjalisty, w tym wypadku dietetyka. Dietetyk najlepiej doradzi, co można robić a czego nie, pomoże ustalić pełnowartościowe i lekkie menu.