Zima to szczególnie trudny okres dla naszego organizmu. Panujący na dworze mróz wcale nie zachęca nas do spacerów. Przeciwnie rzadko wychodzimy z domu, a to skutkuje niedoborem tlenu w całym organizmie. Właściwa powinna być również nasza dieta, albowiem zima sprawia, że brak nam dostępu do świeżych warzyw i owoców. Nieadekwatnie dobrana dla potrzeb organizmu dieta, sprawia, że łatwiej marzniemy, gorzej się czujemy i tracimy energię do wykonywania swoich codziennych obowiązków.
Co powinno znaleźć się w naszej zimowej diecie?
Doskonale zdajemy sobie sprawę, że trudno w zimie kupić owoce i warzywa pochodzące z naturalnych upraw a tym samym nieskażone środkami chemicznymi czy też pestycydami. Warto więc wcześniej, w jesieni mrozić swoje własne plony a dzięki temu w czasie chłodów mieć dostęp do potężnej dawki witamin i minerałów. Oczywiście można pić również soki. Pamiętajmy jednak aby sprawdzić ich skład ponieważ należy wybierać te, które mają najmniejszą ilość konserwantów.
Dieta bogata w tłuszcze i nabiał
Nabiał dodaje nam energii, co sprawia, że bez wątpienia powinien on znaleźć się w naszej codziennej diecie. Sięgnąć warto po mleko, sery, jogurty naturalne i wszelkie inne odmiany białka. Na pewno znakomicie sprawdzą się również jaja. Oczywiście zimowa dieta powinna być także bogata w tłuszcze, ponieważ to one chronią nas przed chłodem. Jednakże pamiętajmy aby nie było go zbyt dużo, ponieważ nie chcemy nadmiaru zbędnych kilogramów wraz z nastaniem wiosny.