Informacje i porady o dietach

Witamina D i jej mało znane oddziaływanie

witamina D

Witamina D ma dla organizmu bardzo duże znaczenie, nie tylko chroni kości, dobrze wpływa na układ odpornościowy, ale także jak pokazują badania, może być także wykorzystywana w profilaktyce stwardnienia rozsianego. Zapobiega także chorobom serca oraz nadciśnieniu. I chociaż to zasadniczo światło słoneczne jest przede wszystkim podstawowym źródłem witaminy D, to jednak pochodzenie tej witaminy z diety, szczególnie w kresie zimowym jest znaczące. Jedno z badań pokazało, że w norweskich wioskach położonych nad morzem, następuje rekompensata braku światła i niedoboru witaminy D przez spożywanie dużej ilości ryb. To, co jest ważne, to fakt, że przyjmowanie witaminy D jest konieczne tylko wtedy, gdy występują jej niedobory.

 

Jak przyjmować witaminę D?

W celu profilaktycznym konieczne jest jej przyjmowanie w krajach, gdzie występują niedobory nasłonecznia, czyli także w Polsce. Lekarze podają, że standardowe, dzienne zapotrzebowanie na witaminę D u dorosłego człowieka wynosi 800–1000 IU/d. Natomiast w sytuacji, gdy ma być ona przyjmowana, jako profilaktyka zagrożenia związanego z możliwością zachorowania na stwardnienie rozsiane, dawka ta musi być znacznie wyższa i należy ją skonsultować z lekarzem. Jej zażywanie jest szczególnie ważne dla kobiet, gdyż one najbardziej odczuwają jej braki w organizmie. Największa ilość witaminy D znajduje się w rybach morskich, w świeżym węgorzu, śledziach woleju i łososiu. Natomiast jej śladowe ilości można znaleźć także w jajach oraz produktach mlecznych. Lekarz może również zalecić przyjmowanie suplementów witaminy D.

By: Aneta R.