Informacje i porady o dietach

Liście figowca stosowane w medycynie ludowej

figowiec

Dziś już niemal nikt nie stosuje liści figowych w celach leczniczych. Tymczasem mają one nieocenione właściwości lecznicze, które doceniane były już dawnej medycynie ludowej.

Zobacz również nasze artykuły na temat herbaty z liści malin oraz herbaty z liści brzozy.

Czym jest figowiec?

Figowiec to drzewo które dorasta nawet do dziesięciu metrów wysokości. Można znaleźć go zarówno w uprawie, jak i w formie krzewiastej w stanie dzikim. Liście są okrągłe, dłoniaste. Figowiec należy do rodziny morwowatych. Charakterystyczne jest to, że liście, owoce i pędy są wypełnione mlecznym sokiem, który zawiera w swoim składzie około 10% kauczuku. Owoc, czyli to co najczęściej zjadamy zwany jest owocostanem rzekomym. Owoce są bardzo małe, twarde. Wyróżniamy dwa rodzaje fig: adriatyckie i smyrneńskie.

Skład owocostanów figowca

Owoce figowca mają w swoim składzie bardzo wielką ilość witamin, minerałów, które to pozytywnie wpływają w wielu przypadkach na stan naszego zdrowia i samopoczucia. Do najważniejszych należą:

  • 50 do 70% cukru inwertowanego
  • 2,9% soli mineralnych.
  • 40% kwasu linolowego
  • 48% kwasu linolenowego
  • 19,8% kwasu oleinowego
  • furanokumaryny (psoralen, bergapten).
  • kwas chinowy,
  • kwas ferulowy,
  • kwas kawowy
  • flawonoidy (głównie kwercetyna)
  • trójterpeny.
  • ficyna

Wyciąg wodny z figowca i świeży mleczny sok

Na uwagę zasługuje wyciąg wodny z figowca, który jest bardzo bogaty w białka aktywne. Tym samym w znacznym stopniu poprawia i przyśpiesza on proces trawienia. W dawnym polskim języku wyciąg ten zwany był po prostu fermentami. Dodawany był do mięs, ściętego białka, sernika.

Z kolei świeży sok mleczny, czy też maseczka przygotowana ze świeżych fig zmiękcza skórę, poprawia wygląd oraz wyrównuje wszelkie niedoskonałości.  Dodatkowo maseczki z figowca odżywiają naszą skórę i sprawiają że znika zrogowaciały naskórek oraz zaskórniki. W dawnej medycynie ludowej świeżym mlecznym sokiem z figowca stosuje się blizny, brodawki, a nawet zmiany rakowe. Sok ten stosowano także w przypadku ukąszeń ponieważ ma składniki inaktywujące dla jadów białkowych oraz wpływ przeciwzapalny.

Jest to także świetny środek jeżeli stosujemy go w celu peelingu. Obecnie także figi znajdują swoje zastosowanie w kosmetyce.

To nie jedyne właściwości soku z figowca. W przypadku spożywania go enzymy w nim zawarte doskonale nasilają trawienie białek w żołądku, leczą dyspepsję a także świetnie i skutecznie oczyszczają ze złogów jelita. Co więcej, figi warto stosować na zaparcia i pamiętać o ich właściwościach przeciwpasożytniczych.

Wodny wyciąg z liści figowca

Stosuje się nie tylko sok mleczny w medycynie naturalnej z owocostanów, ale także wodny wyciąg z liści, który działa hipoglikemicznie. Wyciągi z liści działają także przeciwbakteryjnie, przeciwskurczowo oraz przeciwgrzybiczo. Liście figowca zawierają kumaryny, polisacharydy, witaminę C, a także garbniki, które pozytywnie wpływają na stan naszego organizmu.

Warto wspomnieć, że odwar z owoców figowca ma tajże działanie wykrztuśne i doskonale sprawdza się przy kaszlu suchym, a także w ogólnym nieżycie górnych dróg oddechowych.

Jeżeli syrop figowy połączymy z senesem uzyskamy środek przeczyszczający.

Herbata z liści figowca

Herbata z liści figowca jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Potrzebujemy do tego tylko dwa składniki: suszone liście figi oraz wodę.

Wlej wodę do garnka i poczekaj, aż zacznie się gotować. Następnie dodaj liście, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejnych 5 minut. Napar trzeba odcedzić i ostudzić. I gotowe. Pij 2 filiżanki dziennie, 2 lub 3 razy w tygodniu. Napar raczej nie nadaje się do spożywania codziennego.

Herbata z liści figowca jest szczególnie polecana diabetykom. Z tego względu staraj się unikać jej słodzenia, dodawania cukry czy miodu.

By: Aneta R.