
Dziś już niemal nikt nie stosuje liści figowych w celach leczniczych. Tymczasem mają one nieocenione właściwości lecznicze, które doceniane były już dawnej medycynie ludowej.
Zobacz również nasze artykuły na temat herbaty z liści malin oraz herbaty z liści brzozy.
Czym jest figowiec?
Figowiec to drzewo które dorasta nawet do dziesięciu metrów wysokości. Można znaleźć go zarówno w uprawie, jak i w formie krzewiastej w stanie dzikim. Liście są okrągłe, dłoniaste. Figowiec należy do rodziny morwowatych. Charakterystyczne jest to, że liście, owoce i pędy są wypełnione mlecznym sokiem, który zawiera w swoim składzie około 10% kauczuku. Owoc, czyli to co najczęściej zjadamy zwany jest owocostanem rzekomym. Owoce są bardzo małe, twarde. Wyróżniamy dwa rodzaje fig: adriatyckie i smyrneńskie.
Skład owocostanów figowca
Owoce figowca mają w swoim składzie bardzo wielką ilość witamin, minerałów, które to pozytywnie wpływają w wielu przypadkach na stan naszego zdrowia i samopoczucia. Do najważniejszych należą:
- 50 do 70% cukru inwertowanego
- 2,9% soli mineralnych.
- 40% kwasu linolowego
- 48% kwasu linolenowego
- 19,8% kwasu oleinowego
- furanokumaryny (psoralen, bergapten).
- kwas chinowy,
- kwas ferulowy,
- kwas kawowy
- flawonoidy (głównie kwercetyna)
- trójterpeny.
- ficyna
Wyciąg wodny z figowca i świeży mleczny sok
Na uwagę zasługuje wyciąg wodny z figowca, który jest bardzo bogaty w białka aktywne. Tym samym w znacznym stopniu poprawia i przyśpiesza on proces trawienia. W dawnym polskim języku wyciąg ten zwany był po prostu fermentami. Dodawany był do mięs, ściętego białka, sernika.
Z kolei świeży sok mleczny, czy też maseczka przygotowana ze świeżych fig zmiękcza skórę, poprawia wygląd oraz wyrównuje wszelkie niedoskonałości. Dodatkowo maseczki z figowca odżywiają naszą skórę i sprawiają że znika zrogowaciały naskórek oraz zaskórniki. W dawnej medycynie ludowej świeżym mlecznym sokiem z figowca stosuje się blizny, brodawki, a nawet zmiany rakowe. Sok ten stosowano także w przypadku ukąszeń ponieważ ma składniki inaktywujące dla jadów białkowych oraz wpływ przeciwzapalny.
Jest to także świetny środek jeżeli stosujemy go w celu peelingu. Obecnie także figi znajdują swoje zastosowanie w kosmetyce.
To nie jedyne właściwości soku z figowca. W przypadku spożywania go enzymy w nim zawarte doskonale nasilają trawienie białek w żołądku, leczą dyspepsję a także świetnie i skutecznie oczyszczają ze złogów jelita. Co więcej, figi warto stosować na zaparcia i pamiętać o ich właściwościach przeciwpasożytniczych.
Wodny wyciąg z liści figowca
Stosuje się nie tylko sok mleczny w medycynie naturalnej z owocostanów, ale także wodny wyciąg z liści, który działa hipoglikemicznie. Wyciągi z liści działają także przeciwbakteryjnie, przeciwskurczowo oraz przeciwgrzybiczo. Liście figowca zawierają kumaryny, polisacharydy, witaminę C, a także garbniki, które pozytywnie wpływają na stan naszego organizmu.
Warto wspomnieć, że odwar z owoców figowca ma tajże działanie wykrztuśne i doskonale sprawdza się przy kaszlu suchym, a także w ogólnym nieżycie górnych dróg oddechowych.
Jeżeli syrop figowy połączymy z senesem uzyskamy środek przeczyszczający.
Herbata z liści figowca
Herbata z liści figowca jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Potrzebujemy do tego tylko dwa składniki: suszone liście figi oraz wodę.
Wlej wodę do garnka i poczekaj, aż zacznie się gotować. Następnie dodaj liście, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejnych 5 minut. Napar trzeba odcedzić i ostudzić. I gotowe. Pij 2 filiżanki dziennie, 2 lub 3 razy w tygodniu. Napar raczej nie nadaje się do spożywania codziennego.
Herbata z liści figowca jest szczególnie polecana diabetykom. Z tego względu staraj się unikać jej słodzenia, dodawania cukry czy miodu.