Opakowanie na jedzenie ma do spełnienia wiele zadań, żeby było praktyczne. Oprócz tego nie powinno też wchodzić w żadne reakcje chemiczne z jedzeniem. Czy plastik to gwarantuje, a może lepiej postawić na karton?
Spis treści:
Plastikowe opakowania na jedzenie
Czy słyszałeś o czymś takim jak ftalany? To właśnie one sprawiają, że opakowania na jedzenie produkowane z plastiku są takie niebezpieczne. Wykorzystuje się je do tworzenia plastiku i mają fatalny wpływa na nasze zdrowie. Dla przykładu podnoszą one ciśnienie krwi, ale nie tylko one są tutaj problemem.
Oprócz ftalanów plastik zawiera jeszcze polimery, czyli substancje szkodliwie, które wpływają na nasze zdrowie oraz skład chemiczny jedzenia. Przyjrzyjmy się bliżej jednemu z nich, a mianowicie bisfenolowi A. Wykorzystuje się go nie tylko do robienia opakowań, ale też części samochodowe. Prowadzi on do otyłości, jednak nie z dnia na dzień, lecz po dłuższym czasie. Powoduje on namnażanie się komórek tłuszczowych, a dobra dieta w starciu z nim nie ma zwyczajnie szans. Unikaj więc plastikowych opakowań i zwróć się w stronę ekologicznych rozwiązań.
Karton na zdrowie
Dobrą alternatywą dla plastiku jest zwyczajny, powszechnie znany karton (z fr. boite en carton). Posiada on szereg zalet, od ceny zaczynając, a na zdrowotności kończąc. Jeżeli producent kartonowych opakowań jest uczciwy i nie dodaje żadnych szkodliwych substancji do mieszanki, z której tworzy się tekturę, można bezpiecznie z niego korzystać.
Karton świetnie nadaje się do przechowywania żywności, krótko rozkłada się w środowisku i zawsze można go jeszcze ponownie wykorzystać, tworząc papier lub materiały drewnopodobne do produkcji mebli. Ale co najważniejsze, w żaden sposób nie wpływa on na skład chemiczny Twojego posiłku.
Szkło, czyli kolejny dobry wybór
Jeżeli nie odpowiada Ci karton, zawsze możesz wybrać szkło, które również jest ekologiczne i nie reaguje z żywnością. Jego jednym minusem jest ciężar oraz trwałość materiału. Szkło łatwo jest bowiem potłuc, zwłaszcza jeżeli często się przemieszczasz.
Do tego trzeba uważać, aby trzymać je w nienasłonecznionym miejscu. Chociaż będzie ono chronić jedzenie przed promieniowaniem UV, temperatura w środku opakowania nadal może być wysoka, co doprowadzi do zepsucia się posiłku.