Informacje i porady o dietach

Źródła białka w pożywieniu

białko

Zapewnienie sobie właściwej dawki białka w codziennej diecie nie jest niczym trudnym. Tutaj bowiem wystarczy spojrzeć na pokarmy, które zawierają w sobie białko, a jest ich bardzo wiele. Tym samym zadbanie o ten jakże ważny składnik pokarmowy nie jest niczym trudnym, nie jest niczym przekraczającym nasze możliwości. Chcemy zatem w tym miejscu wskazać pokarmy, które stanowią bardzo dobre źródło białka dla każdego ludzkiego organizmu. Przede wszystkim musimy w tym miejscu wskazać na mięso, a zwłaszcza na mięso wołowe, które stanowi bogate źródło aminokwasów egzogennych. Nie chodzi bowiem tylko i wyłącznie o białko, ale chodzi właśnie o owe aminokwasy egzogenne, które są czymś najważniejszym dla naszego organizmu. Poza mięsem jak najbardziej musimy również wskazać na takie elementy pochodzące z jadłospisu jak jajka, nabiał, mleko, jak ryby, orzechy, ziarna i nasiona. W sposób szczególny wskazujemy w tym miejscu na soję jako na jedyną roślinę, która jest źródłem pełnowartościowego białka.

Białko pełno i niepełnowartościowe

Mówiąc o białku, możemy wskazywać na te, które określane jest jako pełnowartościowe jak i te, które jest niepełnowartościowe. Pełnowartościowe białko to te, które zawiera w sobie wszystkie aminokwasy egzogenne, a jeśli mówimy o białku niepełnowartościowym, to wskazujemy na te, które zawierają tylko niektóre z niezbędnych aminokwasów egzogennych, lecz nie ma mowy tutaj o wszystkich. Dla nas bardziej istotnym są oczywiście źródła białka pełnowartościowego, dzięki którym zapewniamy naszemu organizmowi wszystkiego, czego naprawdę potrzebuje. Raczej większość z nas nie zwraca większej uwagi na to czy w jego posiłkach jest obecne pełnowartościowe białko, aczkolwiek należy również zaznaczyć, iż mamy raczej do czynienia z nadmierną ilością spożywanego białka przez nasze społeczeństwo niż z jego niedoborem. Jedno jest pewne, zadbanie o odpowiednią ilość białka nie jest niczym trudnym, aczkolwiek tutaj trzeba trochę się wysilić. Białko to podstawowy materiał budulcowy naszego organizmu i nie można o tym składniku pokarmowym zapominać.

By: Bartek M.