Informacje i porady o dietach

Masło orzechowe może nam się kojarzyć głównie ze scenami z amerykańskich filmów. Słusznie? Jak najbardziej tak. Masło orzechowe wywodzi się, bowiem z kuchni amerykańskiej oraz holenderskiej. Jest to produkt, który powstaje, jak sama nazwa wskazuje, z orzechów arachidowych bądź też jest wytwarzany z orzeszków ziemnych. Bez wątpienia to, co kusi, to smak. Jednakże, jeśli mówimy o maśle orzechowym, to należy również wskazać na wiele innych aspektów. Przede wszystkim należy podkreślić jego walory zdrowotne. Sedno tkwi oczywiście w samych orzechach, które wywodzą się z roślin oleistych bogatych w różne pozytywne substancje. Mówimy tutaj w głównej mierze o kwasach oleinowych. Jak one działają na ludzki organizm? Są bardzo dobrym produktem dla osób o podwyższonym poziomie cholesterolu, gdyż powodują jego obniżenie. Powoduje to obniżenie ryzyka rozwinięcia się miażdżycy, jak również różnym innym chorobom układu krwionośnego.

Zalety i walory

To jednak nie wszystkie dobroczynności, jakie możemy czerpać z masła orzechowego. Znajduje się, bowiem w nim szereg innych dobroczynnych składników, jak chociażby magnez, potas, witamina E, błonnik czy też białko. Oczywiście nie od dzisiaj także wiadomo, że orzechy są tym elementem, który bardzo dobrze wpływa na pracę naszego mózgu, toteż z pewnością masło orzechowe będzie bardzo dobrym produktem dla dzieci, tym bardziej, że zasadniczo jego smak przez dzieci jest uwielbiany. Warto również zaznaczyć, że masło orzechowe powinno być spożywane przez osoby preferujące kuchnię wegetariańską. Ze względu na zawartość białka, jest ono bardzo dobrym źródłem jego uzupełnienia, a jak wiadomo, wegetarianie muszą w sposób specjalny zadbać o uzupełnienie białka w swojej diecie. Ktoś może powiedzieć, że w naszych sklepach masło orzechowe nie jest takim popularnym produktem i nie jest łatwo go zakupić. Jednakże nic z tych rzeczy. Tak naprawdę, bowiem masło orzechowe możemy znaleźć na półkach wielu sklepów, a tym samym możemy z powodzeniem wprowadzić go do naszej codziennej diety.

By: Bartek M.