Informacje i porady o dietach

Zalety lekkostrawnej diety

dieta lekkostrawna

Dzięki diecie lekkostrawnej do organizmu dostarczamy wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, a jednocześnie nie zmuszamy go do ciężkiej pracy. Dieta tego typu unika smażonych oraz tłustych dań, zaś jej cechą charakterystyczną jest spożywanie posiłków o malej objętości. To świetna dieta zarówno dla osób odchudzających się, jak i stosować ją można jako dietę leczniczą.

Najważniejsze zasady diety

Najważniejszą zasadą diety lekkostrawnej jest to, iż polega na nieobciążaniu układu pokarmowego. Pokrywa nasze dobowe zapotrzebowanie energetyczne, dzięki regularnie jedzonym posiłkom. Jej podstawą są produkty lekkie, a także wyeliminowanie tych które są tłuste, smażone, ostro przyprawione i długo zalegają w organizmie. Dieta lekkostrawna to również znaczna zawartość błonnika.

Jak przygotowywać potrawy w lekkostrawnej diecie?

Jeśli chcemy stosować w naszym codziennym menu lekkostrawną dietę, możemy używać następujących technik kulinarnych:

  • gotowanie na parze
  • duszenie potraw
  • pieczenie w folii

Warto sięgnąć po pieczywo pszenne, biszkopty, zaś odstawić z diety chleb razowy i żytni. Z wędlin polecane są wyroby chude i niekoniecznie wskazane są smalec, pasztet, czy też żółty ser. Jeśli chcesz zdrowo się odżywiać powinieneś w swoim menu używać oliwę z oliwek, oleje słonecznikowe, rzepakowe, sojowe, masło, a odstawić smalec oraz margarynę. Naturalnie w diecie muszą znaleźć się wszelkiego typu warzywa i owoce.

By: Aneta R.