Informacje i porady o dietach

Sól w naszej kuchni

sól

Mówiąc o zdrowym odżywianiu, wiele osób będzie wskazywać na to, że obecność soli w kuchni nie jest niczym pozytywnym. Tymczasem nie jest to zdrowe podejście. Przede wszystkim bowiem należy wskazać na to, że to nie sama sól jest złem, ale jej ilość. Sól, a dokładnie rzecz ujmując sód pełni bowiem bardzo ważne role w ludzkim organizmie. Odpowiada on za regulowanie gospodarki wodnej, bierze udział w przesyłaniu impulsów nerwowych w organizmie, wpływa na regulacje ciśnienia krwi jak również wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśni.

Nadmierne spożycie soli

W naszej kuchni mamy do czynienia z nadmierną ilością soli. Przeciętnie człowiek spożywa jej każdego dnia około 12 g co jest wartością zdecydowanie za wysoką. Prawidłowa ilość soli, która powinna pojawić się w codziennych posiłkach to 5 gram. Jak zatem należy postępować, aby ograniczyć spożywanie soli? Na pewno nie należy dosalać potraw. Jest to podstawowy błąd, który popełnia bardzo wiele osób. Poza tym do swojej kuchni warto jest wpuścić również i inne przyprawy. W ten sposób można sól zastąpić innymi produktami, a posiłki mogą nie tylko nam smakować, ale możemy także odkryć nowe kulinarne smaki.

Warto także wiedzieć, że im więcej sztucznie przetworzonego jedzenia znajdzie się na naszych stołach, tym gorzej dla naszego organizmu. Jak najbardziej naturalnie, jak najbardziej powinniśmy posiłki przygotowywać osobiście. Wówczas również ilość spożywanej codziennie soli będzie znacznie mniejsza, a nasz organizm nie będzie narażony na różnego rodzaju nieprzyjemności.

By: Aneta R.