Informacje i porady o dietach

Przedwiośnie — jak naturalnie wzmocnić organizm?

Przedwiośnie — jak naturalnie wzmocnić organizm?

Przedwiośnie to szczególnie trudny czas dla naszego organizmu. Częściej zapadamy wówczas na grypy i przeziębienia. Nasze ciało bywa mocno osłabione po zimie, kiedy musiało zmagać się z lubiącymi mroźny klimat bakteriami i wirusami. Dużym problemem jest też brak witamin i minerałów, które stanowią budulec oraz odpowiadają za prawidłowy przebieg procesów w naszym organizmie – bez nich czujemy się apatyczni i osłabieni.

Nie pomagają także w zachowaniu zdrowia plucha, zmienna pogoda oraz znaczące wahania temperatury powietrza w ciągu dnia. Wszystko to sprawia, że przedwiośnie niesie ze sobą szczególnie duże ryzyko zachorowania. Można tego uniknąć, wystarczy wzmocnić organizm i pomóc naszej naturalnej barierze ochronnej w zwalczaniu bakterii i wirusów. Jak to zrobić w naturalny sposób? Wystarczy pamiętać o kilku zasadach.

Bogata i urozmaicona dieta

Przyjmowanie codziennie odpowiedniej dawki witamin i mikroelementów dostarcza naszemu organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze, które są wykorzystywane między innymi przez układ immunologiczny. W tym okresie nie można zapominać o spożywaniu ryb, które zawierają wiele istotnych dla odporności związków. Znaleźć w nich można między innymi witaminę D oraz kwasy omega – 3 i omega – 6. Kwasy tłuszczowe wykazujące działanie przeciwzapalne i są odpowiedzialne za budowę błon komórkowych komórek układu odpornościowego.

W tym okresie ważne jest także przyjmowanie dużej ilości witaminy A i cynku, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie bariery układu odpornościowego. Znajdziemy je w migdałach, płatkach owsianych i zbożowych, pieczywie, mięsie, fasoli, soczewicy czy kaszy gryczanej.

Nie można zapominać także o witaminie C, która jest odpowiedzialna za produkcję limfocytów. Najwięcej tej witaminy zawiera kiwi, ale można ją znaleźć także w cytrusach, gotowanej, białej kapuście, pomidorach, brokułach, brukselce, jarmużu, czarnej porzeczce i papryce.

Ułożenie diety

Ułożenie diety bogatej we wszystkie niezbędne dla wzmocnienia organizmu witaminy i składniki odżywcze może być niekiedy bardzo trudne. Często wydaje się nam, że codzienne zapewnienie naszemu ciału odpowiedniej dawki tych mikroelementów jest zadaniem niewykonalnym. Dlatego powstał Flavon – opartym wyłącznie na naturalnych składnikach dżemem, który zapewnia skondensowaną dawkę witamin i składników odżywczych wzmacniających organizm.

Nie tylko poprzez dietę możemy wzmacniać naszą odporność. Jak pokazały badania także hartowanie pozwala chronić się przed przeziębieniami. Zahartować organizm możemy spiąć w chłodniejsze dni przy otwartym oknie, biorąc na przemian zimne i ciepłe prysznice, czy brodząc w zimnej wodzie po kolana. Te proste metody sprawiają, że nasz organizm lepiej chroni się przed bakteriami i wirusami.

 Jeśli chcemy uniknąć przeziębienia i grypy powinniśmy także często myć ręce. Grypa przenosi się drogą kropelkową poprzez powietrze, ale także przedmioty, których dotykał chory, dlatego, jeśli chcemy jej uniknąć, powinniśmy zadbać o higienę rąk.

Naturalne sposoby na wzmocnienie organizmu to odpowiednia dieta, hartowanie, dbanie o higienę oraz aktywność fizyczna, o czym opowiemy w oddzielnym artykule.

By: NaDiecie