Informacje i porady o dietach

Piece do pizzy to najważniejszy element wyposażenia każdej pizzerii. Jak wiadomo pizza pochodzi z włoskiej kuchni, jednak obecnie jest rozpowszechniona na całym świecie. Różni kucharze na różny sposób ją przygotowują, każda pizza ma inny smak. Od czego zależy ta różnica? Na pewno wpływ ma na to doświadczenie kucharza, z drugiej strony niezwykle ważny jest piec do pizzy, w którym nasze danie będzie „dojrzewało”.

Można dodać do pizzy wszelakich produktów, sosów pomidorowych, owoców, warzyw, jednak zły piec zniszczy dzieło i opuścimy pizzerię zniesmaczeni. Na rynku obecnie jest dostępnych wiele modelów, jednak odróżniamy je ze względu na rodzaj zasilania: zasilane elektrycznie, opalane drewnem lub gazem.

Od razu warto zaznaczyć iż najlepsze piece do pizzy są opalane drewnem, jednak jeżeli posiada się takowy piec, należy mieć również doświadczoną kadrę, gdyż zrobienie pizzy na piecu opalanym wymaga najwyższego kunsztu kucharskiego. Brak znajomości tematu sprawia że szybko i łatwo pizza może zostać spalona. Dlatego pizzerię które odwiedzamy posiadają standardowe piece do pizzy elektryczne bądź gazowe. Nie zajmują one dużo przestrzeni, a także nie wymaga się od obsługujących szerokiej wiedzy. Producenci pomyśleli również o fanatykach włoskiego przysmaku i na rynku można znaleźć małe piece, dzięki którym można się samemu, w domu pobawić w pichcenie

By: NaDiecie