Informacje i porady o dietach

Jak działa moringa na odchudzanie?

Jak działa moringa na odchudzanie?

Szczupła sylwetka to w większości przypadków efekt zdrowej i zbilansowanej diety. Jeśli więc zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów, powinniśmy zadbać o zupełnie nowy jadłospis. Zmiana nawyków początkowo może przysporzyć nieco problemów, dlatego warto sięgać po produkty naturalne, które zapewnią szybkie efekty. Dzięki nim łatwiej utrzymać motywację. Zalicza się do nich moringa. Liście tej rośliny zawierają 15 razy więcej białka niż mleko i 25 razy więcej żelaza niż rzepak. A to dopiero początek długiej listy jej zalet.

Moringa – charakterystyka

Moringa olejodajna, bo tak właśnie brzmi jej pełna nazwa, to roślina tropikalna pochodząca z północno-zachodnich Indii. Dawniej wykorzystywano ją w celach leczniczych. Z uwagi na smak korzeni nazywana bywa również drzewem chrzanowym. Znacznie częściej spotkać można się jednak z określeniem „drzewo długiego życia”. Moringa znana jest już niemal na całym świecie. Sławę zawdzięcza bogatym właściwościom prozdrowotnym i działaniu odchudzającemu. Ta roślina zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Należy do nich m.in.:

  • Witamina C – odgrywa istotną rolę przy odchudzaniu, ponieważ bierze udział w produkcji kolagenu, wpływając jednocześnie na sprężystość skóry;
  • – Żelazo – odpowiednia dawka żelaza wspomaga oczyszczanie wątroby;
  • – Bor – reguluje metabolizm i wspomaga wchłanianie ważnych mikroelementów
  • – Witamina E – wspiera produkcję kolagenu i spowalnia procesy starzenia się skóry;
  • – Białko – w dużej mierze warunkuje stan mięśni, gdyż jest ich podstawowym budulcem;
  • – Mangan – wpływa na układ trawienny i wpływa na wchłanianie węglowodanów oraz białka.

Wśród innych ważnych witamin i minerałów, które zawiera Moringa, należy wymienić kwasy omega3, flawanole, witaminę A, potas czy też chrom.

Moringa – działanie odchudzające

Moringa ułatwia odchudzanie, gdyż za sprawą dużej dawki substancji odżywczych znacząco zmniejsza apetyt. Jej zastosowanie pozwala zatem wyeliminować chęć na podjadanie, która nierzadko doskwiera osobom będącym na niskokalorycznej diecie. Co więcej, moringa dostarcza dużej dawki energii, co jest szczególnie istotne w przypadku osób aktywnych fizycznie. Ponadto, zwiększa przyswajanie substancji odżywczych, które dostarczamy naszemu organizmowi wraz z pokarmem. Warto również wspomnieć, że działa jak naturalny detoks, gdyż wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i jednocześnie chroni wątrobę. Sięgnąć powinny po nią także osoby, które mają tendencję do wzdęć. Moringa zwiększa bowiem przepływ płynów w organizmie, a tym samym wpływa na lepszy wygląd i samopoczucie.

Moringa – w jakiej formie przyjmować?

Moringa nadaje się do spożycia w całości. Oznacza to, że w lecznictwie wykorzystuje się zarówno jej liście, korę, olej czy nawet proszek. Dzieje się tak, ponieważ ta roślina nie traci wartości w trakcie obróbki przemysłowej. Nierzadko znaleźć ją można w formie suszonych ziół. Świeże liście i owoce moringi po ugotowaniu nadają się do spożycia. Niektórzy traktują je jako przekąskę, inni jako dodatek do potraw mięsnych. Najwięcej osób decyduje się jednak na zakup suszonych liści. Po ich zaparzeniu powstaje herbata doskonała na odchudzanie. Jej łagodny smak jest bardzo przyjemny dla podniebienia, a napar z moringi spożywać można nawet 3 razy dziennie.

Moringa olejodajna to roślina wykazujący korzystny wpływ niemal na cały ludzki organizm. Najbardziej znane są jej właściwości odchudzające. Fakt, że występują w zróżnicowanej formie sprawia, że mnóstwo osób decyduje się na jej wykorzystanie. Z pewnością więc jeśli marzymy o zgrabnej sylwetce, warto wypróbować moringę.

By: NaDiecie