Informacje i porady o dietach

Imbir nie tylko na mdłości

imbir

Imbir bez wątpienia można nazwać złotym darem Matki Natury. W wielu kulturach jest używany za lek na wszystko. W Polsce do niedawna kojarzył się tylko z piwem i ciasteczkami. Obecnie jest coraz bardziej dostępny na rynku i w przystępnej cenie. Sprawia to, że coraz częściej i chętniej po niego sięgamy, doświadczając jego cudownych właściwości. Dużą popularnością cieszy się zwłaszcza wśród kobiet w ciąży, które powinny unikać środków farmakologicznych w tym szczególnym okresie.

Napar z imbiru

Napar z imbiru pomaga zwalczyć poranne mdłości i jest niezbędną bronią w walce z przeziębieniem. Jest on gorzki w smaku i lekko palący, ale pomimo to przyszłe mamy przegryzają go ze smakiem, aby móc w miarę normalnie funkcjonować zwłaszcza w pierwszym trymestrze. Skutkiem ubocznym jest wzmożony apetyt, na co można zrzucić winę przy podjadaniu w tym okresie. Ma to dobry wpływ na nowo rozwijający się organizm, gdyż dostarcza się mu w ten sposób więcej potrzebnych składników odżywczych. Po porodzie imbir również jest przyjacielem matki, która szybko chce zrzucić pozostałe kilogramy. Wykazuje on właściwości przyspieszające trawienie przez co walka z kilogramami staje się wyrównana.

Dodatkowo pomaga w łagodzeniu bólów menstruacyjnych. Zaleca się dodawać go do spożywanych potraw już przy pierwszych objawach napięcia przedmiesiączkowego. Imbir pomaga też w leczeniu migreny. Udowodniono, że systematyczne go zażywanie łagodzi częstotliwość i siłę ataków oraz pomaga przy towarzyszących temu mdłościach. Imbir można nazwać złotem wśród roślin o właściwościach leczniczych dla kobiet.

By: Aneta R.