Informacje i porady o dietach

Czy olej kokosowy jest zdrowy?

Czy olej kokosowy jest zdrowy?

Ekologiczny olej kokosowy z pierwszego tłoczenia doskonale nadaje się on do użycia w kuchni, na przykład do smażenia lub pieczenia. Zawiera ponad 99% mniej cholesterolu niż tradycyjne masło. Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia, to tłoczony na zimno, nierafinowany, niezawierający chemii najlepszy i najzdrowszy olej występujący naturalnie na naszej planecie.

Zastosowanie ekologicznego oleju kokosowego w kuchni

Poza zastosowaniem kulinarnym posiada on niesamowite właściwości pielęgnacyjne i zdrowotne. Pomaga w przygotowywaniu egzotycznych potraw oraz stanowi alternatywę w smarowaniu pieczywa. Idealnie wsiąka w potrawę i nie zmienia jej smaku. Świeży olej kokosowy przynosi ukojenie skórze podrażnionej i suchej. Jest także polecany przez wielu specjalistów do użycia w celu wzmocnienia włosów i odżywienia skóry.

Taki olej kokosowy z pierwszego tłoczenia może być spożywany przez diabetyków oraz osoby wrażliwe na zapach, gdyż jest on neutralny. Nie zawiera sztucznych zapachów i ulepszaczy koloru.

Przynosi on także: wzmocnienie serca, lepszą przemianę materii; działanie antyseptyczne, antybakteryjne, antywirusowe; spowalnianie procesów starzenia i powstawanie zmarszczek, łagodzi objawy cukrzycy i łupież; pomaga w egzemach i problemach z trzustką, a także posiada właściwości uspokajające.

Zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce

Zastosowany do masażu przynosi głęboki relaks i poprawienie stanu skóry. Chroni ją przed promieniowaniem UV i przyspiesza gojenie się ran.

Jest niemodyfikowany genetycznie i chemicznie nieulepszany. Gwarantowana jest pewność, że olej pochodzi ze świeżych kokosów, hodowanych na ekologicznej uprawie, co można potwierdzić faktem, iż posiada on smak i zapach wyłącznie naturalnego kokosa.

By: NaDiecie