Informacje i porady o dietach

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

masło orzechowe

Masło orzechowe cieszy się ogromną popularnością w kuchni amerykańskiej. W Polsce także coraz częściej po nie sięgamy. Czy masło orzechowe warto umieścić w diecie i czy naprawdę jest zdrowe?

Jak sporządza się masło orzechowe?

Masło orzechowe przygotowuje się jak sama nazwa wskazuje z orzechów. Poddaje się je prażeniu w 200 stopniowej temperaturze. Dzięki temu zmieniają one swój kolor na lekko brązowy. Najczęściej masło orzechowe przygotowuje się z surowców, jakimi są orzechy ziemne.

Jakie składniki odżywcze ma masło orzechowe?

Orzechy ziemne są bogate w wielką ilość kwasów oleinowych, które to są odpowiedzialne za obniżenie poziom cholesterolu we krwi. Dzięki temu zapobiegają one miażdżycy i chorobom układu krwionośnego. Dodatkowo zawierają znaczne ilości białka roślinnego, magnezu, potasu i błonnika. To sprawia, że masło orzechowe polecane jest przede wszystkim wegetarianom, którzy mogą cierpieć na brak białka zwierzęcego w codziennej diecie.

Kawałki orzechów w maśle są również doskonałe dla dzieci, ponieważ stanowią zdrowe, energetyczne śniadanie czy przekąskę. Tym samym poprawiają pamięć, koncentracje, a dziecko lepiej przyswaja wiadomości.

Spożywanie orzechów uchroni nas również przed chorobami serca, a także ogólnie poprawi kondycję całego organizmu oraz usprawni jego funkcjonowanie. Warto jednak wybierać masło orzechowe, które cechuje się największą zawartością orzechów.

Zastosować je możemy w diecie pod wielką ilością postaci. Znakomicie sprawdza się z pieczywem, tostami, lodami, zapiekankami, czy krakersami. Świetnie smakuje zarówno w połączeniu ze smakiem słodkim, jak i gorzkim.

By: Aneta R.